Tore Tank

Fra Wikiquote

Tore Tank er en roman utgitt anonymt av Wilhelm Keilhau i 1923. Den er en skildring av jobbetiden i Norge under første verdenskrig.

  • «Slik er det altid i Kristiania,» tænkte han; «litt anderledes, så vilde det ha gjort sig. Der ligger Museet tungt og betænksomt og stænger utsigten. Nei, Museet skulde ligget hvor Laboratoriet er, og Tullinløkken skulde været en ordentlig løkke, rigtig en sirlig park fra Tullins århundred med en symbolsk fontæne midt i – tat like ut av hans store læredigt».
    • Kap. II.
...her er vi virkelig midt i det rikeste av landet...
  • For her er vi virkelig midt i det rikeste av landet. Det er deri Tyrifjordens skjønhet består altså, i de rike omgivelser. Jeg synes ellers ikke om Henrik Wergeland, det må jeg si. Men han forstod Tyrifjorden og Mjøsen. Han sang ikke bare om fjeldene. Det liker jeg. Det røber økonomisk sans.
    • Grosserer Salbom, kap VI.
  • Menneskene fra det tyvende århundred stillet andre krav til forkjølelsesmediciner, antiseptica og styrkemidler. De brukte pastiller og inhalatorer, tandvand, mundvand og hårvand; de vasket sig med antiseptiske sæper; de drak jerntinkturer og tok tabletter. Damerne fra det 19de århundred så bleknebbede og syke ut, men skydde apotekerne; damerne fra det tyvende århundred struttet av sundhet og lyste av solbrændthet, men gjemte små glasbeholdere med acetyl-salicyl i håndvæskerne.
    • Kap. VII.
  • De het Wang, Mella, Haxthausen, Berg, Yost-Jenssen, Lindbæk, Tolrup og Lersin; de hadde alle opstrøket gult hår, kraftige næver og en kort, overlegen latter; de var alle titelløse og uten fast stilling; men hver morgen hadde de Kristiania i riks, de kunde altid den sidste kursliste utenad og hadde ustanselig idéer til nye spekulationer, som alle så glimrende oplagte ut; et par av dem skulde bli millionærer; de fleste hadde egen bil, og en enkelt av dem – det var Yost-Jenssen – til og med en flot yacht som lå forankret ute i fjorden, og hvor der nok skulde foregå litt av hvert.
    • Kap. XIV.
  • Hver dag blev der fortalt nye, uhyggelige historier om farsotten. Folk skulde være faldt døde om i sporvognene; hos nogen gik sygdommen til hjernen og berøvet dem forstanden før døden kom; oppe på Ullevål gjorde lægerne den iagttagelse at lungerne var blit ganske sorte på de døde, og på likene viste det sig mørke, stinkende pletter alt efter få timers forløp. Kom sygdommen først til et hus, løp den rundt på nogen dager; ofte måtte alle gå tilsengs samtidig, så der ikke blev nogen til å stelle og til å hjælpe, og da sykepleiersker snart ikke var til å opdrive mer, hændte det at rike folk døde av vanstel og forkommenhet midt i Oscars gate. Mand og hustru døde ofte med timers mellemrum; i aviserne svulmet dødsfaldannoncerne op til spalter. Bare de ældste ugifte tanter på Vestkanten syntes å gå helt fri; de gik på omgang i familierne, var bedstevenner med lægerne og vandt en heftig og kortvarig popularitet.